zondag 6 januari 2013

Van een boon en een kroon


Besjtumming

 

Vraog mich wao ich haen wil gaon

En ich wil neet euverdrieve

Maar der is neet vuul det mich trekt

Mien sjoenste reis is …sjrieve

 

Herinneringe, verlejen tied

Maar auch euver de toekoms kan ich vuul kwiet

Ut hede verlejit mich toet dinke

Ze komme gemekkelik op pepeer

Euver leefde, gelök, altied weer

Fantasie bedeent mich op mien winke

 

Missjien is ut waal de verlange nao ieuwigheid

Det mien gedichte deut ontsjtaon

Ut maakt niks oet, wat mich auch drieft

Haop allein det de inspiratie noeijts euver zal gaon

 

Hallo lieve mensen

 

Allereerst allemaal een heel gelukkig Nieuwjaar met alles wat wenselijk is, voorspoed, geluk, liefde en gezondheid. IK zei net tegen Martin, ik moet over oud en nieuw schrijven vandaag maar het lijkt alweer veel langer geleden dan een paar dagen, weer terug in de alledaagse dingen na al die feestdagen weer even terug naar af.

Ik hoorde net bij Minse Winse dat Ton Janssen is overleden. Ton was met hart en ziel betrokken bij de omroep, hij was het die mij interviewde nadat ik sollicteerde voor de vrijwilligersbaan bij radio P&M, als telefoniste bij het verzoekplaten programma Minse Winse, mensen te woord staan die belden voor verzoekjes. Hij gaf me deze kans en dat resulteerde in een jarenlange zeer prettige samenwerking met Jacques, Brigit en Jo en mijn eigen programma’s Minse Winse in samenwerking met Marij Gijsen en All the world’s a stage, ik mis het radiomaken nog heel erg en het heeft mijn leven heel positief aangevuld met warme herinneringen aan veel plezier en genoegdoening en natuurlijk een stimulans om veel gedichten te schrijven, elke week weer. Nog steeds stuur ik elke week mijn gedichtje op naar Panningen waar het ook trouw wordt voorgelezen op zondagmorgen.

 

Het is vandaag Driekoningen, de dag van de ster en de boon in de koek maar ik denk nog meer het startsein om de kerstperiode af te sluiten door alle versieringen weer in dozen op de zolder te zetten en de boom de deur uit te doen, menige huisvrouw zal blij zijn om verlost te zijn van vallende naalden maar ik vond het altijd een beetje trieste dag, de kamer leek zo leeg na al die frutsels en lichtjes. Ook hier is het weer tijd om de palmboom op te bergen en hopelijk staat hij volgend jaar in ons nieuwe eigen huisje. We moeten plaats maken want Raini gaat weer eens verhuizen, ze moet woensdag haar appartement leeg hebben maar kan pas over twee weken in haar nieuwe stekje en nu moet ze een plaats hebben om haar meubeltjes en zo te dumpen dus als het dadelijk licht wordt gaan wij in de garage beginnen, plaats maken, spullen aan de weg, handig want dat moet toch gebeuren in de komende maanden. Ze komt waarschijnlijk ook af en toe crashen op onze bank, we zullen zien.

Oud jaar, tja, het was speciaal. Ik had bij Chris op het werk loempia’s besteld, zijn moeder maakt die vers, de Vietnamese soort en ik kon er 25 kopen voor 10 dollars, Martin zei dat dit de beste loempia’s waren die hij ooit gegeten had. Ik had bij de winkel een flesje zoete chilisaus gekocht die perfect was en een klain flesje Crown Royale, Canadese whiskey dus rond 8 uur hielden wij ons feestmaaltje. We aten de helft van de loempia’s met vers stokbrood en kruidenboter en om 10 uur lagen qij met de buikjes vol in bed. Martin is zo iemand die het eigenlijk niet interesseert welke dag het is, hij zal niet tot middernacht opblijven alleen om de klok en kalender te zien veranderen. Ik werd net na middernacht wakker van het geknal van vuurwerk en een van die idioten on onze straat die elke gelegenheid aangrijpt om het pistool en geweer te schieten. We hoorden op het nieuws dat downtown aan de rivier een jongen in de voet was geraakt door een kogel die waarschijnlijk de lucht in geschoten was en de politie was op zoek naar die schutter. Het lijkt of mensen er niet denken dat : what goes up must come down.

Nieuwjaars morgen, lekker koffie en naar Minse Winse luisteren met mijn gedicht. Daarna , natuurlijk op een niet te vroeg tijdstip naar Susan voor de beste wensen een een dikke knuffel met wafels die nog over waren en zij had voor mij een lekker zeepje voor bij de kraan.

Woensdag op het werk weer terug naar de realiteit met vergaderingen en conference calls want morgen begint een groot project waar ook mijn team bij betrokken is maar daar meer over de volgende week want het is zoals altijd nog een beetje vaag, op het laatste moment en zo.

Ik hoor net jullie weerbericht, het lijkt erop dat de winter terug komt in Nederland, hier is het steeds weer een verassing, de laatste dagen waren waterkoud met regen en wind maar in de komende week gaat het weer terug naar droger en warmer, geweldig want er is weer een hele mand was en zonder droger ben ik afhankelijk van de zon en de wind.

Ik was ook even aan kijken naar een nieuwe dvd spelers want beide spelers zijn behoorlijk aan het aftakelen en staan om de haverklap stil. Ik was verrast hoe goedkoop zelfs de merkspelers nu zijn, ik wil er  tenminste eentje die regio vrij is zodat ik ook mijn Nederlandse dvd’s kan afspelen, niks heerlijker in deze koude dagen dan op tijd naar bed met een film, we hebben gisteren weer 10 dvd’s van de bien thuisgebracht.

Chris is in de lappenmand, ze kwamen dinsdag laat in de middag terug van 4 dagen Orlando en woensdag moesten ook hij en Nikki weer werken maar Chris ging door de rug en nu is het een gekreun en gesteun van jewelste. Vrijdag naar de eerste hulp en ja hoor, een zenuw in zijn rug beschadigd, niks aan te doen alleen spierverslappers, pijnstillers (die niet echt werken) en rust. Dat betekent niet werken dus ook geen centjes, ook niet voor mij voor de huur. Het is natuurlijk altijd een gok, een paar dagen wegblijven dat als je terugkomt, je baas zegt, ok, ik heb jou niet meer nodig maar ja, als je hemt ziet lopen dat weet je dat het echt even niet kan.

Het zit er weer op, allemaal een fijne week gewenst en als je die driekoningenboon vindt, veel plezier !!

 

Liefs van Mariet xxxx

 

 

 

1 opmerking:

  1. Driekoningen.....volgens mij weet hier in Nederland bijna niemand meer iets over!En die boon zullen ze helemaal niet snappen!!

    Hier is het vandaag eens droog!! Voor de eerste keer in weken. Heerlijk!!Niet meer zo donker!

    Fijne zondag Mariet,groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen