zondag 7 augustus 2011

Van jello en druiven

Wae komme in dees waereld met niks
en zoe goan wae der auch weer van tusse
maar toch, der blieft wat hange van os
hiel vuul leefde en knuffels en kusse
hiel vuul herinneringe en zeker auch
hiel vuul moeie momente
die al de riekdom neet kaupe kan
gen zilver, gen goud, nog neet eins un miljoen cente
wae blieve laeve in de herte
van idderein dae os leef haet gewonne
en al verlaote wae de waereld met niks, hiel neks
sommige dinge blieve achter
miense, weurd, gebeurtenisse
die zonger os noeijts en genens ware begonne

Hallo lieve mensen

Mijn gedicht vandaag, de inspiratie vond ik op een bord van een kerk waarop, natuurlijk in het Engels stond, we komen in deze wereld met niks en verlaten haar ook weer met niks, het was het onderwerp van de preek voor vandaag denk ik. Apart was dat nadat ik dit gedicht net had geschreven en verstuurd naar omroep P&M we een film aan het bekijken waren en in het begin was ere en scene in een kerk, een begrafenis en de priester vermeldde deze zelfde zin. Ik heb dat wel vaker, Martin en ik praten over een onderwerp en even later zien we het op tv of zo, vreemd hoor !!!

Ik ben weer zeer vereerd, ik kreeg deze week een mailtje dat een van mijn gedichten, over braomeltesjem, in Platbook 6 is opgenomen. Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Veldeke en gaat over eten en drinken. Ik heb al twee Platbook exemplaren in mijn bezit die beiden een gedicht van mij bevatten en voel me dus weer zeer vereerd. Begin September is de presentatie van het nieuwe boek en ik ben zeer benieuwd. IK verwacht weer een exemplaar in de post net als vorige keren. Het is toch altijd weer leuk om deel uit te maken van een groep gerenommeerde schrijvers.

De afgelopen week begon heel vlotjes, ik voelde me veel beter en heb dan ook 4 volle dagen gewerkt totdat vrijdag kwam en toen was het veel minder. De temperatuur liep op tot ruim 37 graden met een luchtvochtigheid van zo’n 100% en dat was dus net iets teveel voor dit maedje. Ik bleef vrijdag dan ook thuis, Martin vond dat helemaal niet erg, ook hij had een lang driedaags weekend. We hebben dan ook een stapel films bij de bieb gehaald en echt genoten. Niks zo lekker dan in de koele kamer met uitstekend gezelschap, een groot glas ijsthee met ijsklontjes en een interessante film om naar te kijken.

Gisteren, zaterdag had ik dus vrij en aangezien ik me veel beter voelde heb ik om half tien Susan opgehaald om samen te yardsalen. Het was nog niet zo warm (zij droeg zelfs haar lange spijkerbroek, iets te hot voor mij) en we zijn onderweg geweest tot bijna 12 uur. Ik scoorde een heleboel broches voor mijn sjaals (ik betaalde 2 kwartjes voor 10 stuks) en verder nog een paar boeken en een klein keukentje voor Ravyn waar ik $ 2.50 voor neertelde. Het heeft een fornuis met oventje en een magnetron die natuurlijk in geen enkel Amerikaans huishouden ontbreekt. Het is gemaakt van stevig plastic en heeft ook een kastje voor de pannen. Het is ongeveer een meter hoog en nu moet ik nog kijken voor pannen en serviesgoed. De vorige week toen ze hier was vond ze in een zak speelspulletjes kleine pannetjes en bestek en ze heeft er zo zoet mee gespeeld dat dit keukentje perfect voor haar lijkt. Op 28 september wordt ze 2 jaar dus nu heb ik een kadootje en tijd genoeg om nog voor de aanvullende spulletjes te kijken.

Na de middag stond Susan weer aan de deur, ze verveelde zich en wilde wat ondernemen ofschoon het al behoorlijk heet was. Jaren geleden was ze eens met haar schoondochter Angie hier in de buurt druiven gaan plukken. Sommige tellers doen dat, vooral mensen die bosbessen hebben, je kunt daar zelf gaan plukken maar Susan wist niet meer precies waar het was, alleen de straat. We reden dus langs een heleboel huizen en trailers en ineens zag ik een heleboel planten die langs draad groeiden dus we stopten. De aardige vrouw kwam naar de deur en gaf ons allebei een mandje en zei, pluk maar zoveel jullie willen. Ze was heel lang geleden (ze was midden 70 schat ik) met haar ouders vanuit Italie naar Florida geemigreerd en zij en haar man hadden de druiven in de late 70tiger jaren geplant. Ze hadden een groot grondstuk achter hun huisje met een groot meer met zelfs een eilandje erin. Het was vol met waterlelies, heel veel vis en gansen en zelfs een grote witte zwaan. Heel sfeervol alleen muggen ware nook present natuurlijk. Er waren lange rijen druiven. De mensen beginnen natuurlijk altijd vooraan te plukken maar wij liepen helemaal naar achteren toen en konden echte dikke druiven plukken. Er waren muscadine druiven, rond en goudkleurig  en dan kleinere donkerblauwe vruchten. Ook waren er donkerrode ronde druiven die heerlijk vruchtig smaken. We plukten heel ijverig totdat ik ineens een paar druppels op mijn arm voelde. Regen zei ik tegen Susan en binnen seconden druiste het er uit. We schuilden onder een boom omdat er niks anders was maar we werden toch kliedernat. Binnen de kortste keren was ik doorweekt en aangezien het naar uitzag dat het voorlopig nog wel even zou doorgaan liepen we vlug naar het huis terug. We hadden onze mandjes voor een vierde gevuld. De vrouw moest lachen toen ze twee verzopen katten zag opdagen en vulde de druiven in plastic zakken, ik moest 6.70 dollars betalen, net over de 5 euro en ik heb 6 pond, veel meer dan ik eigenlijk wilde maar ja. In de auto reden we weer terug en geloof het of niet, we reden de straat uit, zo’n 500 meter en daar was het kurkdroog, geen druppel gevallen en Martin moest er erg mee lachen toen ik thuiskwam met mijn oogst.


De wilde variatie is nog niet rijp maar over een paar weken kunnen we overal in de buurt gratis en voor niks plukken want we weten waar we diverse wilde ranken kunnen vinden. Ze zijn natuurlijk veel kleinder maar hebben een uitstekende smaak.

Jammer genoeg zijn druiven minder geschikt voor in de jello maar we hebben de afgelopen week wel genoten van sinaasappel jello met mandarijntjes er door heen en van kersen jello met kleine stukjes verse aardbei, beiden zeer smakelijk. Het is snel gemaakt, alleen water koken en ofschoon het een paar uur in de koelkast moet om af te koelen en op te stijven is het een lekkere snack voor de kleine honger.

Vandaag is het dan alweer zondag en hopelijk krijgen we vandaag ook een stevige bui want de plantjes hebben elke dag ontzettend veel dorst en Martin geeft dan ook elke dag trouw water als het niet regent. We hebben niks op het programma staan en gaan dus weer rustig aan doen voordat de nieuwe workweek weer begint.

Vandaag is Charissa, de dochter van Jeanette uit Katwijk jarig, van harte gefeliciteerd lieve schat.

De komende week hebben we nog twee jarigen, op 11 augustus wordt mijn petekind Ruud Heines 28 jaar, Ruud woont in Venlo en ik weet zeker dat het goed gevierd gaat worden, dan is op 12 augustus mijn lieve vriendin Helene jarig, van harte en maak ere en mooie dag van, je kunt een telefoontje verwachten via skype !!!

Allemaal een fijne week gewenst….Mariet xxxx





Geen opmerkingen:

Een reactie posten