zondag 18 maart 2012

Apies kijken

De zon haet os neet nuudig
om oet heur nest te kome
om de loch te kleure met rose en roet
te sjiene op alle bloome

De maon haet os neet nuudig
om alles in zilver te kleure
om welterusten te zegge taege den daag
of om de morge extra op te fleure

De raegen hooft os neet eg derbie
as der klatert oppe sjtroeke
as der de waereld sjoener wast
want elke plant ken water gebroeke

de natuur is vuul baeter deraan zonger os
alles geit gewoen ziene gank
ut ruukt vuul frisser, alles kleurt baeter auch
frisse loch, gen vervoeling of sjtank

de waereld zonger miense
sjtiller en mier puur
ut waerd tied det wae os realisere
ze ken zonger os maar wae
wae kenne niks zonger de natuur

Hallo lieve mensen

Groetjes vanuit een zomers Jacksonville, de afgelopen dagen hebben we echte warme temperaturen gehad met gisteren zelfs 29 graden. Ik geniet van een lang weekend want vrijdag had ik vrij vanwege ons 5 jarig huwelijk.
We vertrokken al op tijd richting dierentuin, strakblauwe lucht en het zonnetje scheen volop. Het was druk, een hele lading schoolbussen met kinderen maar ook veel ouders met kleintjes in buggies liepen in dezelfde richting van de kassa's. Ik had een pepsi blikje bewaard dat ik van Susan kreeg, al een jaar geleden, het had een bon, buy one, get one free en er was geen datum op te vinden dus onbeperkt inleverbaar. De juffrouw aan de kassa maakte er dan ook geen probleem van en voor 18.95 (entree plus vlindertuin extra) konden we naar binnen. Net als de winkelcentra is de dierentuin dus de ideale plaats om niet alleen aapjes maar vooral mensen te kijken. Het verschil is dat de mensen die dierentuinen bezoeken, met of zonder kroost, weten dat er gelopen moet worden en ze zijn dus veel beter geschoeid...meestal.
We begonnen in de Afrika sectie, mijn favoriete gedeelte want het past....de palmbomen, de exotische planten langs de paden en de inheemse vogels zoals de ooievaars die overal aan het broeden waren. Ik had al op het nieuws gelezen dat in januari een baby giraf geboren was en het was een dotje. Nu hebben giraffen al zo'n zachte lieve oogopslag en de baby was niet anders. Hij was nieuwsgierig en kwam ook eens kijken wat al die kinderen toch aan de anderen voerden (kool en sla blaadjes te koop) maar hij was niet groot genoeg om aan het eten te kopen, bewust natuurlijk want zijn maagje was nog alleen gewend aan moedermelk. Ik kan daar wel een uur zitten maar als je getrouwd ben met iemand als Martin dan moet je vooruit.
Het volgende nieuwtje was de komodo dragon (varaan), ook nieuw in de Zoo. Net als de andere dieren vond die het wel goed vandaag, de zon brandde en dan is het tijd voor siesta, de mensen die je willen bekijken, och dat is niet zo belamgrijk. Gelukkig konden we toch achter het glas dit dier dat log en traag lijkt maar ontzettend snel kan zijn goed bekijken. Aan de rivier (trout River) lag een tent, Butterfly Hollow met de nieuwste attractie waar je dan ook een extra 2 dollars voor moet neerleggen. Nu was ik ooit bij Niagara Falls in upstate New York in een vlindertuin, een reusachtige kas met tropische planten en honderden grote gekleurde vlinders dus deze viel me een beetje tegen moet ik zeggen maar ja, hij was net een weekje open en pas aangelegd. Paadjes, paddestoelen, klassieke muziek op de achtergrond, elfjes en vlinders maar dan wel de vlinders die je hier gewoon ook buiten ziet. De kinderen die er rondliepen hadden dolle pret maar ik had het zo gezien, geen voederplaatsen voor de vliegertjes. We hadden de pinguins ook nog niet gezien dus dat was de volgende halte, er was een hele groep gehandicapte kinderen daar en een klein jongetje met Down syndroom klopte op het glas waarachter de pinguins zwommen en riep, hi fish !!!
De apen, altijd goed voor entertainment waren ongeduldig op de lunch aan het wachten, ook de chimpansees hadden een baby, 11 maanden alweer maar nog steeds mini en het diertje klampte zich vast aan mama's buik.
Ik stond naar de slangen te kijken in het reptielenhuis waar ook salamanders en kikkers te vinden zijn. Achter het glas zat een Afrikaanse bullfrog, dat zijn die grote brulkikkers. Hij of zij zat doodstil, ze hebben een geelgroene kleur en als je niet wist dat het dier leefde zou je denken dat het een keramiek kikker was. Een moeder met een meisje van zo'n 6 jaar stonden ook te kijken, de moeder zei, that is a frog (kikker), het meisje zei, a frog? Ik zei tegen haar, if you kiss him he turns into a prince (als je hem kust verandert hij in een prins), ze trok een heel vies gezicht en zei NO thank you...ik moet echt lachen, de moeder ook.

Na twee uurtjes lopen hadden we weer alles gezien, nu kan ik daar veel langer overdoen maar Martin wilde eruit, je mag er nergens meer roken en twee uur zonder smoke, dat is iets teveel voor mijn echtgenoot dus we gingen weer op weg naar de auto en debatteerden wat we nu zouden doen, het was lunchtijd. Hij had wel zin in een barbecue salade dus in eerste instantie werd voor Bono's gekozen, een barbecue restaurant in onze buurt maar toen we er bijna waren zei ik, wat zou je denken van Longhorns, een steakhouse waar ze natuurlijk ook salades hebben en dat idee werd van harte verwelkomd. We kregen een tafeltje en het menu, een lekker glas ijskoude thee en ik koos voor een lunchspecial met een half brood kip en shrimp and lobster chowder, dat is een crème soup met stukjes kreeft en garnalen die echt uitstekend was. Er was werm volkoren brood met boter bij. Martin koos de salade en een half broodje prime rib (steak). Hij had uitdrukkelijk tegen de ober gezegd dat hij geen uien kon eten die normaal in de salade zaten maar toen het eten arriveerden zagen we dat de ober blijkbaar niet opgepikt dat in het broodje ook geen uien mochten (hij gaf het al snel toe dat er geen lichtej ging branden)dus het fijngesneden vlees was overbakken met kaas en....uien. Hij wist niet hoe snel hij zich moest verontschuldigen, hij haalden een bakje zodat dat broodje mee naar huis kon (voor onze zoon!!), bracht Martin een nieuw broodje zonder uien, bracht nog een extra salade voor mee naar huis (for your son) and we kregen tea to go, een beker met een rietje om mee te nemen.

De rest van de middag hebben we lekker rustig wat tv gekeken en spelletjes gespeeld, door mij heeft Martin ontdekt dat die spellen die ik speel op de computer toch wel heel leuk zijn, mystery spellen met zoekplaatjes en puzzeltjes.
Later hoorden we op het nieuws dat twee mannen het met elkaar aan de stok kregen doordat waarschijnlijk de een de ander geen voorrang gaf op de kruising van 103th en Jammes, ze reden beiden naar....de parkeerplaats van Bono's, diezelfde waar wij naar toe wilden en begonnen op elkaar's auto to schieten, een van hen had zelfs een kind achter in de auto, hij reed op een gegeven moment weg en een blok verder ramde hij eerst een betonnen brievenbus en toen een leegstaand huis. Mensen kwamen aangesneld want het kleine meisje achterin schreeuwde natuurlijk alles bij elkaar. De chauffeur bleek ondertussen te zijn overleden, de man van de andere auto is gearresteerd, beide auto's zaten vol kogelgaten dus het is een wonder dat het kind niet geraakt werd.

Ik volg natuurlijk al het nieuws in Nederland en omstreken via nu.nl en hoorde ook van de busramp en al die kinderen die omgekomen zijn, verschrikkelijk, het was ook hier op het nieuws trouwens. Frank vertelde me vanmorgen dat hij had meegeholpen via het Rode Kruis waar hij lid van is bij het rouwregister de afgelopen week en hij is ook weer aanwezig komende woensdag als in Lommel de officiele herdenking is met zoals ik net op het nieuws hoor Willem Alexander en Maxima

Afgelopen zondag kregen we onverwacht bezoek, rond 3 uur stopten Carla en haar man Marcel met de Harley Davison motor op onze oprit. Met een bakje koffie hebben we lekker even bijgekletst, ze had een draagtas met tassen en rugzakjes bij zich die Joke, Judith's moeder gemaakt had toen ze laatst 2 weken hier bij haar dochter, schoon- en kleinzoon op bezoek was, heel mooi versierd en die mag ik hebben voor mijn handwerk winkeltje. Ook had ze een werkelijk verrukkelijk stuk echte Hollandse kaas bij zich, ze zijn gisteren een weekje naar Nederland gegaan, gepakt en gezakt want alle winterspullen gingen alvast mee en wilden de kaas niet laten bederven. Arme Carla, ze schreef op facebook dat ze stond te puffen op Jax Airport, 29 graden en de dikke winterlaarzen aan want die konden niet meer in de koffer. Als ze terugkomen over een week wordt het echt aftellen want begin augustus begint de terugtocht naar Nederland. Niet te geloven hoe snel die 2 jaar voorbij zijn en ze denkt toch met gemengde gevoelens aan de verhuizing terug naar het kikkerlandje, met name het weer en de vrijheid zal ze missen. Ze heeft heel lief aangeboden om wat kleertjes, de Disney setjes en tshirtjes voor Fenna en Eline mee naar Nederland te nemen en daar op de post te doen. Dan hoeven de meiden er dus geen 6 weken op te wachten en het is niet zo'n gedoe met douane en zo. Carla en Marcel vertelden dat het een heel gedoe is, ze hebben hier 3 auto's en de motor gekocht en dat gaat allemaal mee terug naar Nederland, straks in augustus en je gelooft niet hoeveel papierwinkel daar mee gemoeid is, ook wil ze wat huisraad en zo meenemen, ze hebben natuurlijk alles hier niew moeten kopen, mooie Ikea meubeltjes voor de woonkamer, bedden en beddengoed, keukenspulletjes, een leuk tuinsetje en een klasse grill die Martin deed watertanden toen hij hem zag. Nu watertandt Martin met zoiets trouwens heel gauw, je zou hem moeten zien toen Carla dat stuk kaas tevoorschijn toverde, ik moest zo lachen.

Ik ga over anderhalf uur met mijn jongens skypen, natuurlijk zijn de grote meid (Sylvia) en de kleine meiden ook van de partij, daar verheug ik me al op.

Allemaal weer een goede week, de laatste in de wintertijd want als we ons de volgende week weer hier treffen is het bij jullie ook zomertijd en is het verschil in tijd weer terug naar 6 uur.

Felicitaties deze week voor Nathan die op 21 maart jarig is net als Hanneke Peeters, verder voor Rik van den Kerkhof op 22 maart en Valerie van de Port op 23 maart en beterschap voor Brigit in het ziekenhuis in Venlo

Liefs....Mariet


ooievaars bouwen hun nesten in de bomen, zij horen officieel niet bij de dierentuin bewoners


de varaan maakt het eigenlijk niks uit dat al die mensen naar hem komen kijken


de baby giraf moet nog flnk groeien om alle lekkere hapjes te krijgen


op het bruggetje in de nieuwe Japanse tuin


de waterslang was ook in de Japanse tuin, illegaal maar och !!


een lelie in volle pracht


de gorilla op weg naar lunch


Deze varaan was gemaakt van koper dus behoorlijk heet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten