dinsdag 14 mei 2019

Eventjes thuis

Thoes
De nach is Zoe donker
Niks , hielemaol niks
Gen geluid, gen verkier
Ich been bienao in sjlaop now
Maar dink efkes noch aan mier
Mier van Kessel
Mier van thoes
Mier leefde veur dich
Noeits genog
Der Ken nog wat biej
Un rundje Dörpssjtraot
De Maas
In vergezich
De daag zien vol zon
Al raegent it piepesjtele
En waer ich ziemelkes naat
De vertrouwde sjtraote
Miense die ich zeen
Dao was de pastorie
Dao it patronaat
Mier van Kessel
Mier van thoes
Mier leefde in un gedich
De vertrouwde hoezer
It kesjtiel en de kerk
En weer die Maas
Miense aojers heur gezich

Goeiemiddag lieve mensen,

IK had even nodig om bij te komen van de afgelopen weken, lichamelijk maar ook geestelijk, het wordt steeds moeilijker, dat afscheid nemen en ik ben blij dat dit de laatste keer was en dat het volgende afscheid hier is, in Jacksonville, dat wordt ook moeilijk, ik weet het. Zoveel mensen waar ik van houd en wie weet zie ik ze niet meer maar laten we maar eerst leven in het heden en niet ons druk maken over wat er in een jaar gebeurd.

De vlucht naar Amsterdam, half uurtje geslapen door een blerend kind voor me in de rij, gelukkig had ik gewoon een paar dagen vrij gepakt, ik wilde de tijd hebben om rustig alles in te pakken en zo.
Op Schiphol stonden Rob en de grietjes me op te wachten en ze waren allemaal blij mij te zien, de autorit naar Helden duurt altijd veel te lang maar toen waren en broodjes, leverworst en koffie.
Wat waren ze blij met hun kadootjes, de thirts, Parijs spullen en de echte Franse baretten. 

Daarna ging het naar Kessel, mijn koffer naar het huisje achter in de tuin want ik kon daar toch slapen en even later het hartelijk weerzien met zus Ine en zwager Vijo.
Ik sliep die nacht het beste, als een roosje.

Op zaterdag dan mijn eerste wandeling door Kessel, alles is er nog hehe en ik ging op bezoek bij Paul en bij Mart en Katrin, gewoon lekker spontaan even binnen lopen.
Bij Paul stonden een aantal bananendozen met spulletjes van mij, mijn oude kerstdecoraties, zelfs mijn trouwjurk en hoed waren er.
Bij Paul kan ik over een jaar terecht als ik nog niks heb.

Ook op zondag nam ik alle tijd om bij te komen want ik wilde de rest van de week genieten van de maedjes en mijn zus die allemaal vakantie van school hadden.

Op maandag ging ik plat, op mijn gezicht, dat komt ervan als je niet uitkijkt waar je loopt. Viel ik vorig van de fiets op mijn kont, nu moesten twee mannen we weer opraken, bloedneus en een platter voorhoofd.

Maandag was de verjaardag van broer Mart en Ine en ik gingen 's middags lekker op de koffie of liever gezegd thee, Katrin had verse marokkaanse munt en gember met honing, heerlijk !!

IK ging later die week plantjes halen voor Ine's kruidentuintje met allerlei soorten verse munt, ik ga zeker ook zo'n tuintje aanleggen als ik terug ben.

Op dinsdag 30 april was de lunch bij Ton en May met Ted en Mart en het was heel erg gezellig, het weertje was goed, ik denk de aangenaamste dag - we konden lekker buiten zitten. Rob kwam me halen en we gingen samen naar Paul.

Woensdag 1 mei had ik de mijn meiden de hele dag voor mezelf plus een auto, geweldig !!
Eerst gingen we naar de Kesselse bossen want de centenboom is in mijn familie een traditie. Omdat ik deze keer de enige volwassene was en dus niet tegelijk centen in de schors kon verstoppen en de dames kon afleiden kwamen ze dus deze keer achter het geheim van de centenboom maar dat mocht de pret niet drukken. Ook mochten ze op de paraplu boom klimmen zodat oma foto's kon maken.

Daarna ging het nadat we we een frietje met hadden gegeten, naar het kasteel waar koning Walram op een unieke manier het verhaal vertelde van de dikke koning, ademloos gevolgd door een kinderschaar en daarna kregen we, kinderen en ouders/grootouders, een rondleiding door het kasteel en de tuinen. 
Toen wilde de koning op de foto met Fenna en Eline, hij is mijn neef Johan dus ik vertelde de meiden dat ze me in het vervolg met hare koninklijke hoogheid oma aan moeten spreken, ik ben familie van de koning !!

IK zette hen weer thuis af en deed nog snel wat boodschappen - spullen om mee te nemen.

Donderdag Ine en ik gingen lunchen bij de Belaeving in Helden, een leuk restaurant gelegen aan de weg naar Neer, tussen bossen en wijngaarden en gerund door mijn vrienden Brigit en Sabiene. Jammer genoeg waren zij er niet maar het was heel lekker, echt een aanrader.
Daarna gingen we shoppen in Helden.

Op vrijdag 3 mei had ik niks staan dus ik lekker koffie drinken bij Toos Vestjens, een oud klasgenootje van de lagere school. Ze is samen met Truus Smedts een reunie aan het organiseren voor alle jongens en meisjes in Kessel die dit schooljaar 65 worden of al zijn. We hebben gezellig herinneringen op zitten te halen, jammer genoeg kan ik er niet bij zijn in oktober.

Ondertussen had ik ook een leenfiets, een oudje van Annie die me prompt een baantje aanbood voor volgend jaar, vrijwilligster bij de VVV winkel, ik kijk daar heel erg naar uit.

Op zaterdag was het vrijgezellen feest van zowel Veronique en Richard die op 21 juni trouwen.
Dat betekende dat ik mocht babysitten op Aron, de bijna eenjarig zoon van Ruud en Klari. Het was heel gezellig, zelden zo'n gemakkelijk kind meegemaakt, we speelden, hij at en sliep, we maakten een wandeling naar het dorp en werden op de terugweg overvallen door een hagelbui maar hij was lekker ingepakt onder een plastic hoes.
Ine was ook naar het feest natuurlijk, het is haar dochter, zij kwam rond 8 uur terug.
De volgende dag zouden ze allemaal bij Ine bij elkaar komen dus Aron bleef slapen.
Die zondag nam ik de kans waar om mijn broer Mart in actie te zien als gids op het kasteel, hij deed een rondleiding voor een prive groep en ik mocht mee. We hadden weer een hagelbui op het programma waardoor de toer buiten wat korter werd maar heel mooi, hij deed het uitstekend.
Die avond gingen we met Rob, Sylvia en de meisjes wokken, en lekker dat die babi pangang was !!

Op maandag hadden we de vriendinnen dag, jammer genoeg konden Helene en Bert niet, het was toch gezellig, koffie, wandeling, lunch, wandeling en ijs na ofschoon niemand meer ijs opkon na die lunch maar de koffie bij Clevers is ook goed. Daarna nog even bij Wim Hendrix langs want de dames en heren hadden plantjes nodig en daarna alweer afscheid, het gaat allemaal veel te vlug maar over een jaar zien we ons weer.

Op dinsdag 7 mei had ik met Pauline afgesproken, in Roermond op het station en we hadden een super lekkere lunch en daarn vond ik hele leuke kleding in een klein winkeltje waaraan ik niet kon weerstaan, ik kocht een broek en drie katoenen shirts.
Voordat ze me naar huis bracht gingen we eerst naar de Munsterkerk om een kaarsje op te steken en toen naar Kapel in het Zand, de favoriete kapel van mijn vader. 
Op de terugweg begon mijn keel zeer te doen en ik ging op tijd naar bed.
De volgende morgen werd ik wakker met keelpijn, snotteren, alle bijholtes vol met troep, koortsig. 
Mart en ik gingen wel naar Will Janssen voor Koffie en vlaai en daarna naar Clevers voor een gezellige bijeenkomst van de facebook groepen voor Kessel, Blerick, Venlo en Tegelen maar ik bleef niet lang, ik voelde me niet goed.
s-Avonds hadden we een chinees etentje bij Hay en Miep met de familie, Bart was er ook bij, heel lekker en ik heb goed gegeten maar was blij weer in mijn bed te liggen .

Op donderdag zou Marie Louise komen lunchen, dat moest ik afzeggen, eveneens het bezoek aan Bert en Helen kon niet doorgaan, ik was heel beroerd en wilde ook niemand ziek maken.
Later op vrijdag ging het iets beter en aangezien ik buiten meer lucht kreeg maakte ik een wandeling en vond ik bij de fietsenzaak een mooie tweedehandse fiets voor mij, met versnellingen die ik kocht en later op de middag afhaalde,. Hij staat bij Ine veilig en droog te wachten op mij.

Zaterdag gingen Ine en ik ontbijten bij de Hema en nog wat laaste dingetjes kopen en toen 's middags de verjaardag van Fenna die vrijdag tien was geworden. Opdezelfde dag geboren als mijn papa, het was gezellig.

Ik bleef al slapen, koffer was ingepakt, was net aan het gewicht en op zondag morgen bracht Rob me weer naar Schiphol.
Ik was nog steeds beroerd en als je dan 1 uur in de rij moet wachten om in te checken is is dat niet leuk. 

Gelukkig kon ik wat slapen op de terugreis maar het dalen was verschrikkelijk pijnlijk aan mijn oren.

Raini stond te wachten en na snel van trui naar thirt te zijn gewisseld reden we snel naar huis.
Het was warm, 30 graden, een heel verschil met 16 dagen kil en regenachtig in Limburg.

Gisteren was er een bende was, opruimer, bed verschonen, alles opbergen en vanmorgen was ik erg vroeg wakker, de tijd werkt nog even tegen me
Ik besloot om 10 uur naar de film te gaan, Tolkien, beslist een aanrader als je van Tolkien houdt en ik bedoel niet de films maar de boeken anders vind je hem zeker heel saai.

Morgen moet ik weer werken maar ik geloof niet dat ik al ga, mijn hoofd doet pijn, ik hoest nog steeds en mijn neus, daar komt ook niet veel goeds uit.

Vrijdag moet ik fit zijn, Vynl speelt in Starke en Ricky voelt zich goed genoeg om te spelen, ik kijk er naar uit hem te zien

Morgen is Jeannette jarig in het verre Katwijk en ook Frits in Ubachsberg, van harte allebei.

OP 16 mei is Aline jarig, mijn lieve schoondochter in Bulgarije, nog een paar weekjes en dan mogen zij en Frank mijn volgend kleinkind verwelkomen, het kadootje is onderweg met Lauri.

Voor iedereen dit deze vakantie weer zo mooi, lief, interessant en gezellig heeft gemaakt, mijn dank en tot volgend jaar

Liefs van Mariet





















1 opmerking:

  1. Wat een leuke vakantie Mariet! Jammer van je ziekte, maar ik hoop dat je snel weer beter bent!
    Leuke foto, samen met je broer!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen